Rödbetstarte tatin

Tarte tatin är en klassisk fransk efterrätt gjord på äpplen som bakas in med smördeg och vänds upp och ner vid servering.

Jag har gjort en mer matig  variant med tomater på grillen i somras, vilket var underbart gott. Småtomater, vitlök, örtkrydda, olivolja, salt och smördeg var det enda som behövdes.

I London på en underbar krog Ninth i Fitzrovia, fick jag inspiration att göra en tartin med rödbetor så här kommer min tolkning av dessa fantastiska smaker.

nfdIngredienser
750 gr Rödbetor
100 gr smör
honung
Smördeg

Pickelslag ( Ja, jag gillar den extra syra denna ger och följer inte ”123-lagen”*)
0,5 dl ättika
1 dl socker
0,5 dl vatten

Garnera med:
Fetaost
rostade fröer
färsk örtkrydda (persilja, rosmarin eller timjan)

Gör så här: 

  1. Gör pickelslagen: smält ihop sockret med ättikan och vattnet
  2. Koka rödbetorna, skala dem och låt dem svala  så du kan skiva eller klyfta dem. Lägg dem i pickelslagen. Låt ligga någon timme eller över natten
  3. Lyft ur rödbetorna och lägg dem i ett fint mönster eller lite omlott  i en ugnsform ,  med låga kanter eller en stekpanna
  4. Bryn smöret tills det luktar härligt knäckigt. Häll smöret över rödbetorna, ringla lite honung över och täck allt med lätt utkavlad smördeg
  5. Grädda tarte tatin i 225 gr ugn tills ytan är gyllene. Låt tarte svalna. Lossa locket runt kanten och stjälp upp kakan upp och ner på ett fat.
  6. Garnera och servera!*123-lag är en klassiker som har gamla anor vid inläggningar. Det är helt enkelt 1 del vatten 2 delar socker och 3 delar vatten.

 

 

1 kommentar

21 mars, 2019 · 21:41

Ett svar till “Rödbetstarte tatin

  1. Ping: Rödbeta gratinerad med ost | Mallorcanyheter

Lämna en kommentar