I spel ska man ha tur också

Program 5

12 kvar i final och jag är en av dem!!!

Incheckad på Clarion och startklar för mitt livs äventyr i Mästerkocken, tänk bara vilken kreativitet man kan få i detta skafferi.

vlcsnap-2013-01-23-21h43m01s52
Baren är vår samlingsplats, några få testar gymmet och poolen. Känns superkul att träffa alla igen, det var bara 1,5 vecka sedan slutkval!

Markus Fredén och jag fann varandra direkt.  Vi lär känna varandra ännu bättre över lite belgiska drinkar och italiensk mat.  En sådan underbar känslomänniska, klok och god lyssnare. Han är också så otroligt duktig på att experimentera i köket och påhittig.

vlcsnap-2013-01-23-21h52m41s114

Startklar? Nä pyttsan, var sjutton har min SMAK försvunnit?

Det som inte får hända har hänt, dunderförkyld! Testar allt….vitlök, chili, ingefära,  whiskey, jäger, enchinaforce men nu står jag där i Mästerkocksköket med stor bävan eftersom jag bara kan förnimma smaken.

Detta har stressat upp mig totalt så jag kan inte sova så bra på nätterna, dödstrött också!
vlcsnap-2013-01-23-21h40m35s76

Men vad säger juryn, lagtävling? Nämen det är min TURDAG!

Vårt Röda lag: Jenni, Carl, Markus och jag. Vi känner inte varandra så väl men vi kommer fram till att Italienskt tema är alla hyfsade på. Jennie frågar vilka våra styrkor är….har ingen aning om vilka mina styrkor är och lagar sällan samma rätt och exprimenterar friskt med olika resultat.
vlcsnap-2013-01-23-21h58m30s48
Känns som om alla kan så fina ord på olika maträtter och tekniker, jag fattar ingenting. Har i alla fall ett bra pastadegsrecept i huvudet. Vad då kan man inte mixa en gremolata, måste den hackas? Vad är en caponata som nu ska bli en peperonata? En ballotine låter enkelt när jag får det förklarat för mig….Har alltid undrat hur man får så fina rullar av kyckling med fyllning i, PLASTFOLIE  och LÅGTEMPERATUR i ugnen är lösningen (max 120 grader).  Jennie är supernoga med att ge oss tydliga ansvarområden. Det räcker inte med att Markus och jag gör varmrätten utan jag ska ansvara för att skära kycklingen och göra kycklingrullarna, potatisen och såsen.  Jag upplevs nog som otroligt osäker! Ja, ja att inte upplevas som ett hot kan ju vara en väg att gå….. för nu är det tävling eller?

vlcsnap-2013-01-23-22h04m50s77vlcsnap-2013-01-23-22h09m18s184

Markus och jag skrattar sedan gott tillsammans åt att jag inte kan göra Gremolata, Caponata, Pepronata men får slutligen ansvaret för Ballotinen, dvs kyckling rullarna och huvudråvaran i vår varmrätt. Jag är the all-round-woman!

Först får Blå laget klartecken på att de är vidare till nästa vecka med sin modiga grönkålssoppa och risotto som de fått kritik för. Sedan får även det Gröna laget klartecken trots deras kritik på både kalvfilén och rödvinssåsen. Men vi då? Vi var det enda lag som bara fick beröm och dessutom för smaken som vi amatörkockar ibland missar på. Jag ser hur förbannad Jennie blir och vet att hon, som lagledare, tar på sig  det fulla ansvaret. Jag funderar mest på hur sjutton TV produktionen ska förklara detta för TV-tittarna? Vi var bra men står ändå kvar här sist vid köksbänkarna och har inte fått veta om vi är vidare till nästa vecka.
vlcsnap-2013-01-23-22h14m13s26

WOW vi är bäst och ska alltså tävla om en fördel! Ja men vilket superbra twist, detta program blir bra. Jag har tydligen ännu inte  förstått att jag själv är med utan ser mig som TV-tittare  🙂

vlcsnap-2013-01-23-22h16m10s221Pavlova, lätt som en plätt även om jag brukar göra stora marängbottnar (som en tårta) och med nötter i.

Hur fasiken kan man göra smör av grädde?
vlcsnap-2013-01-23-22h26m12s85
Trodde aldrig att den sega elvispen och en kort uppmärksamhet på marängerna skull kunna skapa smör så fort. Som min son, Rickard,  sa: men mamma du har väl aldrig gjort smör av grädde här hemma!   Man kan inte annat än se de komiska i situationen även om jag är irriterad på mig själv.

Ja, stressen att prestera, att det är en tävling, att kamerorna bevakar,  kanske påverkar mig mer än jag vill erkänna?

vlcsnap-2013-01-23-22h24m04s89Känns bra att juryn tyckte att jag var den enda som hade koll på läget till en början i alla fall!
vlcsnap-2013-01-23-22h22m44s38

Känns också bra att Sigrid såg min ansträngning att försöka rädda upp situationen (vilken härlig tjej förresten!)
Nu var inte detta moment vinna eller försvinna utan en fördel,  för min del är jag inte så säker på att fördel hade varit en fördel eftersom jag har svårt att bestämma mig (särskilt när jag vet vad det var… men det får ni se nästa vecka)

vlcsnap-2013-01-23-22h32m35s54

Åh här är eländet som i alla fall är gott och det bästa jag kunde göra med mitt ”lilla” misstag!

 

Nu måste jag ladda för att prestera på toppnivå och få vår jury nöjd. Jag måste gå tillbaka till mitt mantra att jag är här i början på mitt stora äventyr och byta inriktning i livet OCH jag ska ha kul under färden och inte låta så mycket annat påverka mig, tex det kortsiktiga med att vinna….

…Önska mig lycka till! 

Annons

2 kommentarer

Under Sveriges Mästerkock

2 svar till “I spel ska man ha tur också

  1. Har precis sett avsnittet på play. Vad duktig du är! Grattis till platsen och lagvinsten! /Jenny Ericsson, som gick med dig på gymnasiet =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s