Surströmming- delikatess eller inte?

Ja uppvuxen i Höga kusten och nära anknytning till  Wedins salteri med oändlig tillgång till denna delikatess ja då kan man bara älska smaken.

surstromming_hogakusten_Tom kopia

Nu var det ju inte så att bara för att jag växte upp från 4 års ålder i Höga kusten älskade surströmming, nä tvärtom faktiskt. Barnen åt korv och på logen med en massa vuxnas glufsande av surströmming så smakade denna korv allt annat än korv.  Det jag dock kom fram till var att atmosfären var väldigt trevlig på denna loge och det behöver ju inte smaka som det luktar. Idag kan det vattnas i munnen bara jag känner doften av rå hackad lök och jag längtar verkligen till denna fermenterade strömming.

Igår var jag på min första skiva för i år, ovanligt sent för min del. En helt underbar kväll på Verkö Slottsveranda! Får du chansen att äta  den delikatess på denna underbara plats i Jämtland så FÅNGA den möjligheten!

Kan konstatera att jag som vanligt föredrar att äta surströmming som jag filéar själv (skippa färdigfiléade!) och med hårt tunnbröd. Självklart med potatis, lök och tomat också och gärna med vatten och snaps till! Ja snapsen är viktig och får gärna vara kryddad med kummin, fänkål, anis och pomerans.

surströmming o snapps

Efter surströmmingen så är det gott med något hembakat å Ninni hade gjort en härlig jordgubbstårta. Våra grannar brukar bjuda på något med röda vinbär som också är väldigt gott efter det salta.

På en surströmmingsskiva så är alltid sällskapet trevligt, kan det bero på att delikatessen framkallar ett gott humör? 🙂

Denna kväll var inget undantag utan ett fantastiskt sällskap i en underbar solnedgång.  Här lyssnandes det på en rolig artist som fick oss alla att sjunga på Verkö Slottsveranda. Ja några av oss sjöng och spelade kanske mer än andra, ni anar inte vad ni missade…..

surströmming hela sällskapet

 

På bilden: Per-Åke, Pia, Jan, Britt och Jan 

Tack alla för en underbar kväll på Verkön!

 

 

 

profil vacker kväll storsjön

Om du inte provat att göra snaps själv så kan jag varmt rekommendera dig att testa. Det blir så mycket roligare att bjuda på eller en fin gå-bort-present. Kräver bara lite planering förstås.

Här får du lite tips att göra egen kryddad snaps:

 

https://helenaheltenkelt.com/2014/08/08/kraftor-sill-o-surstromming-krava-dessa-droppar/

 

Annons

2 kommentarer

Under Matinspiration

2 svar till “Surströmming- delikatess eller inte?

  1. Harriet Nyholm

    Åt heller inte surströmming förrän i 20-årsåldern. Älskar surströmming mer än jag gillar kräftor.

    • Helena

      Håller fullständigt med! Men till kräfterna går det i och för sig att göra så mycket annat gott så att man blir mätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s