Fira, att ta vara på tillfällen att göra en härligt festmiddag

Igår kom barnens kusiner, min svägersta och svärföräldrar och vi hade mycket att fira. Jag gör det på mitt sätt,  lagar mat i massor & experimenterar på nära och kära. Min man städar, en bra fördelning tycker jag 🙂

Det blev en smakrik meny på många goa råvaror så som kallröktlax, gäddrom, renytterfilé, potatiskaka, svartvinbär, rabarber, gran, lammstek och röda vinbär

Vi började med kallröktalaxrullar och en råraka med gäddrom, vispad creme fraiche och rödlök.

gäddrom med rårakaGäddrom är som guld och denna gång hade jag spetsat den med några droppar konjak. Det är så väldigt roligt när man varit med och fiska upp gäddan (mina söner) och rört och tillrett allt själv. Undrar just var man kan köpa gäddrom?

För den som inte alls var redo att prova gäddrom så serverades det rökt älghjärta. Rökt av pappa och skjutet av min mamma. 

 

Apropå jakt så längtar min 7 åriga dotter att för första gången följa med mormor på älgjakten i höst.

rökt älghjärtaSom en aptitretare åt vi denna underbara renytterfilé, så mör som bara den och som smälte bort i gommen. Till den gjorde jag en svarvinbärssky, jordärtskockspuré och potatiskaka med västerbottenost.

Min första potatiskaka men aboslut inte min sista och nästa gång blir det med annan ost och fler örtkryddor

ren ytterlfile svartvinbärssky jordärtsskockepure och potatiskaka med västerbottenostFör att sedan friska upp våra smaklökar serverades en liten grantité, med smak av gran och rabarber,  en sötsyrlig iskall rätt och med mycket experimenterande bakom.

rabarber och grangranité 1rabarber och grangranité 2Som huvudrätt åt vi en klassisk lammstek med timjan, vitlök och lite rosmarin.  Till detta serverades en smakrik potatispuré med getost, timjanssky, sauterade grönsaker, picklad rödlök och ett rödlöks- och rödvinssmör.

För att  potatiskakan skulle värmas och för att jag själv skulle kunna sitta ner och äta i lugn och ro så lindade jag lammsteken först i ugnsfolie som vanligt och sedan i handdukar. Jag hade läst om detta med handduk vilket jag självklart måste prova.  Det blev väldigt lyckat för handdukarna höll värmen väldigt bra. Konsten är att våga plocka ut lammsteken ”för tidigt” utifrån dess innertemperatur för den steg rejält under vilan trots att den stektes i låga gradantal i ugnen.  Lammet blev hur som helst ändå saftigt och perfekt enligt svärfär som inte ville ha det alltför rött.

Som en god  avslutning serverades det kolapaj med rödavinbär och grädde.  Syrlig och söt på samma gång, mums!

kolapaj med rödvinbärHär låg mitt experimenterande i hur jag skulle servera denna godbit utan att all kola rann ut. Den låg länge i kylen och skars upp strax före servering. Rann ut gjorde kolan inte förrän den legat framme i flera timmar…..men vad gjorde det då när det fanns en del som smög förbi köksbänken och hyfsade till kanterna.

Annons

2 kommentarer

Under Matinspiration

2 svar till “Fira, att ta vara på tillfällen att göra en härligt festmiddag

  1. Tina

    Åh så gott allt låter och ser ut. Nu längtar jag ännu mer att få åka norr ut. Kram till er alla från oss alla. Tina

    • Helena

      Ja nu är det dags att ses, Helena Helt Enkelt är alltid öppet för er! Hade en liten tanke, under juli, om att ta en inlandstur söderut men vädret var alltför bra här uppe. Bra nog så spelar inte tiden så stor roll för riktigt goa vänner 🙂 S T O R KRAM till er alla från oss alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s