Trädgårdspaj

Här gäller Cajsa Wargs uttryck ”man tager vad man haver” av grönsaker och ost. Perfekt om man har lite rester av ugnsbakade rotfrukter.
Gör egen deg eller köp färdiggjord!

trädgårdspaj blek

Ugnsbaka ca 2 kg grovt skurna grön-och rotsaker, tex klyftad lök, helvitlök, vitkål, fänkål, aubergin, zucchini, tomater, palsternacka, morot, paprika, majrova, rotselleri på bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över en mild olivolja och krydda med salt, peppar och gärna någon örtkrydda tex timjan. Ugnsbaka i 175 grader/155 gr varmluftsugn i ca 40 minuter, vänd runt lite. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ångan. Om grönsakerna är vattniga när de är klara, låt dem rinna av genom ett durkslag.

Kavla ut degen* till en rundel som mäter cirka 40 centimeter i diameter. Lägg degen över en stor pajform med löstagbar kant som mäter 28 centimeter i diameter. Låt degen hänga ut över kanten. Lägg grönsakerna i pajskalet så att det blir en liten hög i mitten och vik in degen över grönsakerna något. Kläm ut vitlöksklyftorna och släng vitlöksskalet
Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 50 minuter, täck eventuellt med folie mot slutet av gräddningstiden.

Toppa med några skivor chevre, fetaost, parmesan eller annan smakrik ost i slutet av gräddningstiden eller vid servering och gärna lite färska örtkryddor.
Tag av den löstagbara kanten när du tar ut den.

God både varm och kall tillsammans med kött, kyckling eller fisk eller bara som den är med en kall örtsås av yoghurt, creme fraiche, salt, peppar och örter.

*Köp färdig smördeg eller pajdeg eller gör egen så här:
Häll 4 dl siktat dinkelmjöl och 2 krm salt i matberedarens skål. Tillsätt 150 gr kallt smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt 4 msk vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller använd fingertopparna och arbeta så snabbt som möjligt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.

Annons

Lämna en kommentar

Under Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s