Mästerkocksdeltagare….vad händer nu?

Så här skrev Nöjesbladet……
Många av deltagarna drömmer om att jobba med mat.

Några har lyckats. Andra inte.
Nöjesbladet ”avslöjar” vad som hände med årets deltagare av Sveriges Mästerkock.

Jennie Walldén, 37
Jobbar som marknadschef i Malmö men har nu tagit tjänstledigt efter vinsten i Sveriges Mästerkock.
Jag vill ta tillvara på den här chansen och få möjlighet att jobba med mat. Jag vet inte riktigt vad som kommer hända nu men jag hoppas att jag får agera matinspiratör, säger hon. Hennes första projekt efter att ha hamnat överst på prispallen var att göra en egen kokbok. I vanliga fall kan det ta ett och ett halvt år men vi fick ihop den på tre månader. Jag har verkligen fått blodad tand och skulle vilja skriva en bok till. Förutom de möjligheter hon har fått tack vare sin medverkan i programmet är hon glad att hon ställde upp på grund av alla människor hon träffade.
Jennie gillade också att hon kunde lägga sitt fulla fokus på mat. Hon är nyfiken på vad som kommer hända nu när hennes förstaplats är officiell.

Framtiden är spännande och jag vet inte exakt vad den har med sig. Det ska bli roligt att se vad som händer, säger Jennie.

Carl Bodin Svensk, 24
Pluggar medie- och kommunkationsvetenskap samtidigt som han nu satsar fullt ut på en restaurang på Västkusten.

Hans medverkan har öppnat upp många nya möjligheter.
Det har gett mig en bas att stå på och jag har fått olika typer av uppdrag. Det har varit allt ifrån cateringjobb, till att laga mat hemma hos privatpersoner till olika företagsgig. Jag tycker att det är skitkul. Anledningen till att jag var med är ju för att göra mig ett namn i branschen.

Carl är glad över sin medverkan även om det var jobbigt många gånger. Det var en slags skräckblandad förtjusning. En jätterolig erfarenhet men när man var där var det en hög ansträngning och man levde hela tiden i ovisshet.
Hans bästa minnen är utan tvekan gemenskapen. Alla i gruppen blev väldigt nära varandra och även med Leif, Marcus och Per.

Helena Appelqvist, 42
Efter sin medverkan i Sveriges Mästerkock har hon gått ner i tid och jobbar nu 80 procent som controller. Den övriga tiden planerar hon att lägga på olika matprojekt och hon har redan haft några uppdrag.

Jag har lagat mat till företag och varit med på kundkvällar. Sedan har jag deltagit i välgörenhet för barncancerfonden. Det rådande kändisskapet är ingenting hon har haft problem med. Jag har verkligen blivit igenkänd och är så tacksam till hela Östersund och Jämtland. De är verkligen engagerade och jag tycker det är jättekul.

Precis som de andra deltagarna har hon bara gott att säga om de övriga i programmet.  Pia Norgren har precis varit här med sin familj och sovit över och samtidigt ringde Anders Julin. Vi har alla en tät kontakt även efteråt och det är ett fantastiskt gäng.

Magnus Bexhed, 27
Jobbar som VD på Uppsala auktionskammare, precis som innan hans medverkan i Sveriges Mästerkock.– Jag gör exakt samma sak som tidigare. Jag jobbar inte med mat professionellt men jag pysslade mycket med mat innan programmet och det har inte blivit mindre nu. Det är en stor del av mitt liv.

Kokboken som han presenterade i programmet kommer att bli verklighet. Den kommer att lanseras i höst. Jag brinner för det här med konst och antikviteter och jag vill skapa en känsla när man äter maten och inte bara slänga upp den på vita tallrikar. Jag tycker det är kul att använda gamla serviser. Sådant kommer boken innehålla, så det är både inspiration och recept, säger Magnus.

Någonting som tv-tittarna inte fick se under inspelningen var att Magnus fortsatte att jobba med sitt vanliga jobb under tiden. När inspelningen var slut för dagen åkte jag till jobbet. Så det blev inte många timmar sömn under den perioden.

Han har en tydlig dröm i framtiden: Jag hoppas att jag någon gång i livet kan kombinera antikviteter med mat, det är mina två stora intressen. Ett sätt att göra det är genom den här kokboken.

Markus Fredén, 39
Är tillbaka på sitt jobb på Systembolagets huvudkontor. Han drömmer dock om att starta eget. Jag har planer och idéer om att öppna butik. En liten deli med spännande varor som kan vara svåra att få tag på i Sverige. Jag håller på att undersöka marknaden, det får gå långsamt men säkert. Jag vill inte stressa fram någonting.

Markus menar att förutom utvecklandet av sin matlagning och nätverket inom matbranschen var det bästa med tävlingen alla människor han träffade.

Vi 12 finalister håller kontakt med varandra och jag pratar fortfarande med några som var med i Gävle på uttagningarna.

Något annat roligt som har hänt i ditt liv sedan Sveriges Mästerkock? Ja, jag är inte singel längre. Vi träffades inte på grund av programmet, vi kände varandra sedan tidigare. Men det hände under inspelningarna i höstas.


Julien Hueber
Bor kvar i Umeå och jobbar som tennistränare.

Efter programmet har jag märkt att jag har större potential än vad jag trodde. Matlagning har alltid varit en hobby. Jag har alltid tänkt att jag ska ha ett seriöst jobb vid sidan om. Nu tänker jag tvärtom: Att matlagning ska vara det seriösa. Men Julien är hemlighetsfull kring sina framtidsplaner. Jag håller på att skapa min framtid just nu.

Efter ”Sveriges mästerkock” har han blivit ett välkänt ansikte. Jag var på en tennistävling i helgen och lagade lite mat i samband med den. Då kom det fram några barn och bad om autografer och ville ta bild med mig. Folk har alltid något fint att säga när de träffar mig. De är trevliga.

Madeleine Örtbrant, 49
Huserar i Göteborg där hennes närmsta planer är att driva en butik. Antingen ska jag köpa en som redan finns eller så startar jag en egen. Vi håller på att förhandla men det kommer bli en butik oavsett vad. Jag ska bara hitta rätt först, säger hon.

Till skillnad från många andra i programmet drömmer hon inte om en karriär som kock. Det lockar mig inte så mycket. Jag vill i stället ha en liten matproduktion och sälja delikatesser.

Förutom att hennes deltagande i Sveriges Mästerkock gav henne bättre självförtroende hittade hon även kärleken.

I Gävle blev jag kompis med en tjej som i sin tur parade ihop mig med hennes kompis. Hon agerade matchmaker utan att varken jag eller han visste om det. Men jag är självklart jätteglad för det.

Anders Julin, 31
Driver sitt egna konsultföretag men lägger nu allt mer tid på mat.  Jag har fått ganska många kockuppdrag, både för företag och privatpersoner. Det är jätteroligt, säger Anders. Han har flera idéer inför framtiden och när det gäller mat är han extra intresserad av korv.

Jag åkte ut ur programmet på grund av korv och efter det har jag gått både korvkurs och tränat rätt mycket hemma. Korv kanske blir spåret för mig. Jag har lite planer för den så vi får se hur det blir. Hans deltagande i Sveriges mästerkock blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

Jag gick verkligen in för att komma långt i tävlingen. Nu blev det inte riktigt så men det var ändå en fantastisk upplevelse. Det är en händelse i livet som jag inte kommer glömma.

Stina Patetsos, 26
Arbetar som lärare, är ansvarig för ekonomin i sin pappas företag. Även hon jobbar med projekt som hon inte kan berätta om än.

Det är ett större hemligt och några mindre hemliga men det har med mat att göra. Jag kan avslöja att jag kommer synas på ett annat sätt än vad jag har gjort tidigare, säger Stina.

Vid sidan av lanserar hon även en olivolja från hennes grekiska hemby tillsammans med sina bröder. Deltagandet i Sveriges Mästerkock ser hon enbart som positivt.

Mitt intresse för mat har växt ytterligare och nu framställer jag den mer för ögats skull, inte bara för smaken. Jag vet att det här verkligen är någonting jag vill jobba med. Det visste jag inte i lika stor utsträckning innan.

Pia Norgren, 44
Driver sitt egna företag som inköpskonsult. Efter Sveriges Mästerkock har hon börjat praktisera hos några kockar som har en cateringfirma.
Jag började där efter att jag åkte ur programmet. Jag ville bli bättre på det som jag tycker är mina brister i köket.
Pia drömmer om att i framtiden bo med sin familj på en större gård och driva någon form av verksamhet som inkluderar både boende och mat. Men innan dess vill hon etablera sig lite mer centralt.

Jag skulle vilja ha en deli eller liknande. Men jag är öppen för det mesta.

Om sin medverkan i programmet säger hon:
Det var världens bästa upplevelse. Det var visserligen långa dagar men det var så himla roligt. Jag är tacksam för att jag fick den här chansen. Även om det inte leder till att jag får massor erbjudanden så har jag bestämt mig för att jag vill jobba med det här.

Anders Wigh, 46
Jobbar som trädgårdsmästare och har lite matprojekt vid sidan om, bland annat sin matblogg.
Jag kände inte riktigt att jag fick visa vad jag gick för i tv och vad som är min typ av mat men det tar jag igen på bloggen, säger han. Anders berättar att det är många som hör av sig och vill att han ska laga mat åt dem och hålla i kurser. Just nu ser Anders det mest som en syssla vid sidan av.
Maten blir mer som ett extraprojekt, jag vågar inte släppa mitt ordinarie jobb för att helt satsa på maten i nuläget.
Han skulle dock kunna tänka sig att i framtiden arbeta med mat på heltid men väljer då bort restaurangköket.
Jag skulle vilja hålla i kurser och föredrag. Att göra olika typer av evenemang vore kul, säger han.

Hanna Rehlin, 21
Fortsätter studierna till dietist. Hennes medverkan i programmet har öppnat många dörrar för henne, menar hon.

Sedan ”Sveriges Mästerkock” har Hanna fått erbjudanden om att hålla workshops och föreläsningar. Jag ska laga mat tillsammans med en kurs och prata om hur man kan laga hälsosamt till barn, säger hon.Hon är också ett av ansiktena utåt för kampanjen ”I love me”, för att informera tjejer om att vaccination mot livmodercancer.
Om sin medverkan i  programmet säger Hanna:Jag tycker det känns bara positivt. Det har varit en annorlunda och kul upplevelse. Alla känslor ihoptryckt. Roligaste perioden i mitt liv blandad med den värsta perioden.

Hon berättar att hon efter programmet fått erbjudanden om att provjobba som kock, vilket hon tänkt göra.
Jag älskar att ha många saker i luften, trivs bäst när det är lite småkaos.

Annons

Lämna en kommentar

Under Sveriges Mästerkock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s