Grilltider

Här kommer mina fyra grilltips:

  1. Använd stektermometer och förstek i ugn med stora kött stycken
  2. Gör egen marinad
  3. Använd varje gång en ny grönsak
  4. Grilla alltid köttet rumstempererat

Läs mera här nedan.

Vad säger grilltrenden?
2013 kommer vi att:

  • grilla fin kött
  • exprimentera mera med olika ingredienser och utöka våra vanliga ramar vad vi kan tänka oss att grilla
  • äta grillat utan bestick

(Enligt Icas årliga grillrapport)

Fortfarande, trots att det är 2013, så är det männen som grillar och endast ca 5 % av kvinnorna gör det. Jag är säker på att kvinnor också kan. Tjejer, kvinnor, tanter, flickor ska vi försöka ändra på det i år eller?  Jag ska! Får nog bara planera ännu bättre och förbereda allt dagen innan så att jag kan stå där vid grillen och dricka bärs eller varför inte lite svalkande rosé eller rabarberdricka!

Korta fakta

Icas korta fakta om svenskarnas grillvanor:
• 8 av 10 svenskar äger en grill
• Mer än varannan svensk skulle grilla mer om vädret var bättre. 5 procent som grillar hela vintern
• 72 procent säger att de helst grillar fläskkött
• 44 procent vill grilla mer fisk och skaldjur
• 55 procent anger att det största skälet till att de inte grillar mer frukt och grönt är
brist på kunskap
• 49 procent gillar att förnya sig och testa olika saker på grillen
• Nästan 70 procent planerar sina grilltillfällen några dagar i förväg
• Svenskarnas drömgäst nummer ett vid grillen är Per Morberg

Vad ska man säga om drömgästen hmmmm…..jag skulle nog vilja ha Karin Fransson eller Malin Söderström om jag ska ta någon kock. Mat Niklas skull också vara inspirerande att ha som gäst och alla hans idéer om grönt men inte vegetariskt.

Stektemperatur och förstekning i ugn 

Att använda stektermometer är det säkraste sättet att få till det gott och precis som man vill ha det. Jag gillar mest ganska röd-rosa kött och väljer ( i de flesta fall) hellre understekt än överstekt, så här är mina innertemperaturer:
Kyckling: 66 grader
Nöt kött: 58 grader (så där fint röd-rosa)
Lamm:  58 grader
Lax: 50 grader (med en något rå kärna)
Fläsk: 68-70 grader
Fläskkarré: 80 grader

När du ugnssteker så gör du det på större köttbitar och kyckling, tills de är nästan uppe i din smaks innertemperatur. När du låter köttet vila så går det upp någon grad.

Marinad 
Ett grundrecept jag använder om jag har brått är lika delar olja och soya. Därefter smaksätter jag med salt, peppar, grillkrydda och lite hickory* (*om jag vill få lite rökt smak). Det finns de som anser att grillolja inte är en marinad utan bara ska penslas på under tiden grillningen pågår.

Att istället använda en vattenbaserad marinad gör att det inte börjar brinna lika lätt när du grillar (om du slaravat med torkning av köttet) och örtkryddor blandar sig bättre smakmässigt och går direkt in i köttet. Te x kan du använda vin, soya, timjan, salt och peppar. Vill du ha en mustigare smak byt ut vinet mot mörk öl.

Marinera minst 2 timmar i förväg.

NY grönsak
Idag tror jag många håller med om att en rätt inte är komplett om inte grönsaker finns där på tallriken. GRÖNT ÄR SKÖNT, helt enkelt! Några av mina favoriter att grilla direkt på grillen är aubergine, paprika och zucchini. Jag brukar också grilla små foliepaket av lökklyftor med smör och grillkrydda.

Jag tycker också att det är gott att woka ihop olika grönsaker eller ugnsbaka dem. Därefter ringlar jag över en vinägrett eller en örtolja. Ibland strör jag över lite ost (feta, västerbotten eller parmesan). Här kan man ta vad man haver men ett tips är att varje gång köpa hem en ny grönsak och testa.  Själv odlar jag varje år en ny grönsak och har på det sättet hittat en massa goda grönsaker….. majrova, kålrabbi, savoykål, grönkål och fänkål. I år blir det romanesco (har testa förr men misslyckats). Så håll tummarna för mig!

Rumstempererat
Grilla aldrig ett kallt kött. Låt det ligga fram minst en halvtimmen i rumstemperatur. Annars kan köttet bli torrt!!!!!

Annons

Lämna en kommentar

Under Recept, Tips och annat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s