Lever….är jag ”livsfarlig” på inälvsmat?

Det som gjorde att Jennie Wallden  valde att göra leverrätten själv och lät mig göra bläckfisk i Sveriges Mästerkock när vi tävlade om finalplatsen var att hon trodde jag var ruskigt bra på inälvsmat.
vlcsnap-2013-04-04-08h06m37s252

MEN jag är inte livsfarligt bra på det, älskade dock levergryta när jag på hemkunskapen i 8:an gjorde min egen tolkning.
Tror det ”ryktet” kom sig av att jag är helt orädd för all typ av mat och gärna gör min egen blodpudding. Lever hade fram till 14 års ålder inte fallit mig i smaken alls mycket pga av de leverbiffar som serverades i skolans matsal, mat som jag annars gillade skarpt! (Det fanns ju alltid sallad och kryddor att smaksätta själv). För ca 15 år sedan provade jag att laga leverbiffar och tyckte det var förskräckligt så då gick återigen lever bort i min matlagning.

Visste ni förresten att våra barn (åtminstone i Östersund kommun) inte får lever längre i skolan. Himmel! Jag måste ju ge mina barn chansen att äta denna billiga vardagsmat…RESULTAT  1 av 3 barn tyckte det var helt ok, de andra måste nog erbjudas fler gånger, skam den som ger sig!

Måste faktiskt säga själv att denna levergryta var mycket vassare än den jag gjorde i åttan och så god att jag till kvällsfika åt upp det som skulle bli en liten lunch till dagen därpå 🙂
Prova laga du med!

bild-levergryta

INGREDIENSER
400 gr ungnötslever
3 dl mjölk (marinad)
3 morötter fint tärnade
1 stor gul lök, fint hackad
2 vitlök, fint hackad
1-2 paket bacon, fint skuren
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk timjan (torkad)
2 dl creme fraiche
salt och peppar
1 dl mjölk (grytan)
Persilja
smör o olja att stek i

GÖR SÅ HÄR:
1. Strimla levern och låt den ligga i mjölk några timmar (Då drar mildrar du leversmaken).
2. Hacka grönsakerna och börja stek dem försiktigt i en gryta.
3. Knaperstek bacon i en stekpanna och lägg över i grytan.
4. Häll på creme fraiche och smaksätt med timjan, salt och peppar
5. Stek leverbitarna i minst 2 omgångar (så inte stekpannan kallnar och levern istället blir kokt) så att de bara får en yta. Lägg över i grytan och rör runt. Smaka av med salt och peppar och häll ev i mer vätska mjölk.
6. Garnera med finklippt persilja.

Servera till potatis, ris eller pasta och garnera ev med persilja här istället för i grytan.

Annons

2 kommentarer

Under Kött, Recept

2 svar till “Lever….är jag ”livsfarlig” på inälvsmat?

  1. Helena!
    I min sinnevärld är du leverdrottning. Kärlek!
    Jennie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s