MATtrender 2014- Mera smak och grönt och mindre svinn

Jag har spanat och funderat de senaste veckorna på vad som blir 2014 års trend inom mat och när jag slog upp Ica Buffé igår är jag säker,  där fanns att läsa om både om matsvinnet och koreanska maträtter.

Att sia om framtiden är lätt men att få dem att  slå in är svårt, särskilt när jag så gärna önskar att förutsägelserna verkligen ska slå in för att de är så viktiga, ja kanske livsviktiga….. så du kanske kan hjälpa mig så kan vi tillsammans få dem att slå 😉

Vi behöver bara planera lite och ha följande inställning, så blir vi samtidigt trendiga:
1. Rester är lyx!
2. Nya smaker är kul!
3. Hybrider är spännande!
4. Grönt är gott!

1. Rester är lyx!
Enligt Ica buffés reportage om kocken Paul Svensson så slängs nästan var 5 matkasse i Sverige. Vore det itne roligare med en annan prioritering?
Vi måste våga lita på oss själva  titta, lukta och smaka och gör något av maten innan den blir gammal.  Lägg ihop flera rester och gör en pytt eller wok, lägg till lite nya smaker som tex ingefära, soya, ostronsås och du har en helt ny rätt som dessutom går snabbt att sno ihop. Ta hjälp av barnen som kanske vågar lite mera, så får du även lite mera tid över och mer tid tillsammans.

2. Nya smaker är kul!
Vi kommer att fortsätta med crossover och blanda ännu mera och kanske från fler av världens alla hörn.Asien har sedan länge varit på frammarch i Sverige med bl a soya, ingefära och chili som exempel på några smaksättare.
Umami, den femte grundsmaken som gör maten bl a fylligare kommer vi bli bättre på att lyfta fram i vår matlagning med hjälp av soya, ostron- och fisksås och för de riktigt trendiga kimchi.
Den Korenska kimchi är verkligen en härlig smakexplosion och så otroligt användbart i flera veckor. Recept från restaurangen Arirang finns nu i senaste buffé (nr 1 2014):
https://www.ica.se/recept-och-mat/matskolor/vegetariskt/sa-gor-du-egen-kimchi/
Men själv rekommenderar jag er att använda Jennies kimchi, hardcore kimchi med räkor,  vår (2013) vinnare i Sveriges Mästerkock:

bild-kimchi
http://jenniewallden.wordpress.com/2013/09/10/recept-pa-min-basta-kimchi-hang-med-och-laga-med-mig-imorgon-kvall-onsdag/

Burmesisk mat tror jag kan nå stor framgång i Sverige, en blandning av indisk och kinesisk och med stor andel grönsaker.  Maten är inte så stark som thailändsk.  Prova te x Thok,  en kryddrik sallad gjord av råa grönsaker eller frukt som blandas med limejuice, lök, jordnötter och chili. Minns själv Markus Auyalays Burmesisk kycklinggryta i första säsongen av Sveriges mästerkock, kolla här på hans smakrika gryta: http://www.recept.nu/markus_aujalay/_/_/burmesisk_kycklinggryta/

3. Hybrider är spännande!
Vad sägs om sparrispannacotta eller grönärts pannacotta?  För mig som föredrar förätter framför efterrätter så är detta en riktig höjdare. Tyvärr var jag alltså inte särskilt innovativ när dessa tankar  tog form utan bara lite uppmärksam på trender som låg i luften 🙂

Har även sett en del spännande grönsakshybrider, tex sparrisbroccoli. Inom citrus familjen finns många hybrider som vi också får ta del av, kankse det under året kommer en Bapelsin?
Jag ser med spänning fram mot nya hybrider och idéer som kommer när man flyttar sig utanför sin vanliga box.

4. Grönt är gott!
Vi vet det alla…. grönsaker är nyttig för vår kropp och för miljön och de förhöjer smaken av hela matupplevelsen. Men fantasin tryter mer för några och det är inte alltid så lätt att föra in mycket grönt i vår vardag. Försök med en ny rätt/grönsakstillbehör i veckan, på en månad har du fyra!  Ibland tänker jag  så här:  middagen består av flera små rätter, varav en är grönsaksrätt. Heja, alla kan!

Jag beundrade verkligen min svärmor när hon bjöd på, för ”ungdomarnas” =yngre genrationen appelqvists skull,  Pepparotskrämig blomkål med rädisor till maten. Den salladen var grymt god och förhöjde Söndagssteken och hela middagen blev mycket minnesvärd. Min svärmor tillhör ”kött och potatis- älskaren”  och skickar alltid med oss alla överblivna grönsakerna när vi åker hem igen, så hon gjorde denna middag riktigt bra och blandade sina vanliga smaker pepparrot med något nytt rå blomkål.

Ja, mattrender och olika typer av redning är vad tisdagens matprat i radio ska handla om!

Annons

Lämna en kommentar

Under Matinspiration, Radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s