Pumpa tider- Halloween eller alla helgons afton, måste jag välja?

Nä, jag tycker inte att man behöver välja! Varför inte fira Allhelgona helgen på fredag med en pumpalykta, låta de barn som vill klä ut sig och lämna kort för att önska en trevlig helg och sedan på lördag tända lykta på gravar eller minneslunder och minnas de vi inte får träffa mera.

Barnen har lov nästan hela veckan och vi ska mysa ordentligt med köket som utgångspunkt. Vi planerar att baka bullar, kakor, kladdkaka och matbröd, rulla köttbullar och göra egen pasta, använda sushibazookan och kanske göra en och annan vårrulle till mig med mumsig sås, kalljäsa pizza, grilla korv med det alltid så goda pinnbrödet (på sconesdeg). Badhuset ska vi också hinna med och kanske en biblioteks-ätalunchpåstan-fönstershoppar-dag. 3 dagars ledig känns oändligt just nu!

Men nu är det verkligen pumpans tid så jag har funderat på vad du kan hitta på med pumpaköttet, antning på den vanliga butternutpumpan eller på den klassiska oranga halloweenpumpan. Och har du riktigt tur så hittar du flera goda vinterpumpor.

bild_butternut

bild_halloweenpumpa

Här kommer ett litet axplock av vad du kan göra av din pumpa och urgröpningen av fruktköttet från halloweenpumpan (trasslet med kärnorna slänger du. Dock kan du spara kärnorna för att torka och rosta om du vill):

 • Pumpasoppa
  Antingen kokar du eller ugnsbakar pumpan (med ugnsbakad så får du ännu mera smak). Själv tycker jag det är enklast att koka den i mindre bitar utan skal. Börja med att steka hackad 2 gula lökar och 1-2 vitlöksklyftor samt lite fint hackad rotselleri. Skära ned knappt 1 kg pumpaköttet och koka i 2-3 msk äppelcidervinäger (el 1 dl vin), 1 liter kycklingbuljong och 2 dl grädde. Smaka av med salt, peppar och citron. Du kan också använda dig av chili, ingefära och lime Koka till pumpan är mjuk och mixa soppan. En klick cremefracich och lite färska örtkryddor vid servering är alltid gott i soppan!
 • Pumpagratäng. Gör som en potatisgratäng fast byt ut en del av  potatisen mot fint skivad pumpa . Koka ihop pumpaskivorna med grädde, hackad vit- och gul lök, citronzest, salt och peppar ca 10 minuter. Häll därefter allt i en ugnsform, blanda i lite färsk eller fryst spenat eller mangold och gratinera med ost i ugnen på 200 grader en knapp timme.
 • Ugnsrostad pumpa
  Underbart att blanda med flera olika sorters vinterpumpa och du lyckas hitta annars går det bra med bara en sort. Skär pumpan i ca 2 cm stora skivor. Häll över raps- eller olivolja, salt, peppar och kryddor som du gillar, tex, timjan, salvia, spiskummin,  sechuanpeppar. Baka i 200 graders ugn i ca 30 min Servera med rostade, hackade hasselnötter el pumpakärnor och citronvinägrett gjord med både citronzest och saft, äppelcidervinäger och olja.
 • Pumpapuré
  Ugnsbaka knappt 1 kg pumpa i mindre bitar utan skal med lite olja och salt i 180-200 graders ugn tills de är mjuka Mixa med knappt 100 gr smör, droppa i lite citronsaft, salt och peppar
 • Pumpapaj
  https://helenaheltenkelt.com/2013/10/27/pumpapaj/
 • Pumpapizza
  Tärna pumpan i mindre bitar och stek i olja ca 10 min, salta och peppra och låt svalna. Garnera en ”vit pizza” (dvs istället för tomatsås vit med ett tunnt lager av cremefraiche, yoghurt och/ eller färskost). Lägg sedan på pizzan getost, pumpabitar och torkad timjan. Vid servering garnera med färsk timjan och lufttorkad skinka eller bara lite rostade valnötter eller picklad rödlök.
 • Pumpa aioli
  Koka ca 1 dl pumpabitar utan skal med så lite vatten som möjligt, salt och vinäger. Låt svalna och häll bort vätskan. Mixa pumpabitarna tillsammans med ett ägg, fint riven vitlök, lite senap, lite vinäger, salt och peppar och neutral olja. Smaka av med citron, vitlök, salt och peppar. OBS att alla ingredienser ska ha rumstemperatur. Om du inte i vanliga fall mixar eller vet om du kan använda mixer för majonnäs så råder jag dig att använda elvisp och droppvis tillsätta oljan, men mosa pumpan först.
 • Pumpacarpacciobild-Pumpacarpaccio
  https://helenaheltenkelt.com/2013/10/27/pumpacarpaccio/
Annons

Lämna en kommentar

Under Matinspiration, Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s