Hemgjord pasta

Idag kan du lätt få tag på färsk pasta men egen hemgjord är lite extra lyxigt och rätt enkelt att göra.

Det är lätt att få hjälp av barnen med en pasta maskin men det är faktiskt enklare att kavla ut själv och helt bestämma formen. Efter du kavlat så tunt så degen nästan är genomskinlig kan du antingen rulla ihop  degen och sedan skära med vass kniv så tunt/tjockt du önskar eller varför inte göra ravioli eller lasagneplattor.  Eller kanske små fyllda stubbar.

Här ett exempel på öppen lasagne med biff och en god osttomatsås över och i:

öppen lasagne med biff

Här ser du vilka ingredienser jag använde:

öppen lasagne med biff ingredienser

Du kan fylla en öppen lasagne med det du vill, rökt fisk, skinka av något slag  svamp, ost, grönsaker eller biff och wookade grönsaker som ovan .  Här hittar du ett annat recept på en öppen lasagne med ricotta, spenat och svamp.

Du kan även göra stora ravioli, sk ravioloni, här fylld med förväld mangold, stekt  gul lök och  vitlök och blandad med mascarpone, salt, peppar och lite muskot. Ligger på en bädd av snabbt stekt morot och purjolök och med ett brynt smör och nötter:

Ravioli svamp mangold lökmascarpone på juliennebädd morot o purjo

Här kan du se en annorlunda variant av lasagne ( som på bilden saknar sin ostsås så du kan se godsakerna i ”blommorna”), å om du klickar här får du recept :

fiora di pasta gratinate innan ostsås o ugn

 

Lite tips  om pastadeg
Pastadeg kan förvaras i kylen och använda lite efter som och håller några dagar. Nykokt färsk pasta ska serveras direkt och behöver bar kokas några minuter. Durumvetemjöl ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.   Pastan blir lite mera matig med ägg men  du kan även göra den utan ägg.  Pasta på durumvete kräver mer vätska – ta därför någon msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete. Det är viktigt att få till en smidig deg. Du blandar alla ingredienser och knådar väl. Jag brukar faktiskt fuska….. först blandar jag med matberedare och sedan kör jag  ”muskelpasset”.

Ingredienser
Jag  brukar tänka och göra så här:  ett ägg per person och dubbelt så mycket mjöl i gram. Men då gör jag alltid stora portioner!  Blandar i lika många msk av olja och vatten som antal ägg och lika många krm salt  som antal ägg

Här är det recept jag, Jennie, Markus och Carl använde oss av vid första lagtävling i Sveriges mästerkock av hemgjord pasta med ägg:

  • 4 dl  durumvete
  • 2 st  ägg
  • 1 st  äggula
  • 2 msk  olja
  • 2 msk  vatten
  • 2 krm  salt

Ett annat recept hemgjord pasta utan ägg är det här:
500 g siktat durumvetemjöl
ca 250 ml  vatten
2 tsk salt

 

Annons

Lämna en kommentar

Under Matinspiration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s