Pizza, så gott och så enkelt

Den godaste pizzan får du om du har den rätta degen, det här receptet håller vad det lovar om du gillar tunn pizza. Hemligheten till en god pizza är kalljäst deg och het ugn. Det är inte alltid när pizzasuget faller på som du har lust eller tid att göra den perfekta degen så här kommer mitt tips att göra pizzabakandet lättare.

Att frysa pizzadeg gjorde vår fredagmiddag så mycket lättare å alla fick denna gång tomatsås och ost på. Min variant utöver grunden denna gång blev med getost, picklade rödbeta, slakade nässlor (sköljda med hett vatten) och karamelliserade valnötter, en super hit helt enkelt! Vem har sagt att man ska göra stora pizzor? Du kan ju göra små munsbitar lyx istället för chips att plocka fram och överraska en kväll eller till en buffé! PIZZA getost rödbeta valnötter FRYST PIZZADEG Lägg lite tid på degen när som helst, smörj med lite olja mellan portionsbitarna, lägg över ett lock eller folié och låt jästa över natten. Dra isär bitarna pudra med mjöl runt om (funkar kanske att bara låta det vara olja mellan, men har inte testat) och lägg in dem en och en eller flera i påsar i frysen. Du kan även frysa degen efter att den kalljäst en natt.  Låt dem då stå minst ett dygn i kylen efter frysning så de hinner tina och kalljäsa.

INGREDIENSER PIZZADEG
1/2 paket färsk jäst
800 g kallt vatten
40 g olja
1,2 kg vetemjöl
30 g salt
olja, att smörja degen med
GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en liten skål och lös med lite kallt vatten. Rör i olivolja. När jästen är löst rör du i resten av vattnet.
  2. Väg upp mjöl och salt. Om du kör en assistent häller du bara i mjölet och saltet och kör ca 5 minter tills du har en smidig deg. Om du kör handkraft så gör du en grup i mitten av mjölblandningen och häller lite av i jäst-vatten-olja blandningen och rör med en träslev så att mjölet blandas in lite i taget, blandar i mer av vattenblandningen med mjölet och rör. Knåda sedan degen tills den är elastisk.
    Tips! Om degen fastnar i händerna kan du smörja händerna med olivolja eller pudra med mjöl.
  3. Låt degen vila 5 minuter och fortsätt knåda. Tänk på att luftfuktigheten påverkar hur mycket vatten som behövs till mjölet så du kan behöva anpassa mjöl och vattenmängden tills degen är elastisk.
    Hur vet du när degen är elastisk? Jo, när du drar loss en liten degbit ska den släppa degen elastiskt, som ett spänstigt tuggummi. Degen ska vara fuktig och seg men inte kletig.
  4. Dela degen med en degskrapa till 12 jämnstora bitar och forma till bollar. Nyp samman deg från sidorna till en punkt på undersidan – så att bollen får en spänd och slät utsida. Detta gör att degen jäser bättre, håller formen och blir lättare att forma. När bollen är rund och slät så smörj den runt om med olja – det skyddar degen från att torka.
  5. Kalljäs degbollarna en och en i lagom vida skålar eller en större skål. Lägg degen med skarven nedåt och täck tätt med plastfolie (och gärna lock). Sätt i kylen över natten. Degen kan stå i kylen upp till två dagar.
  6. Ta fram degen ur kylen 1 – 2 timmar innan du ska baka. Omforma degbollen varsamt för att bevara luften. Pudra den med mjöl runt om, lägg på ett bakplåtspapper och täck tätt med plastfolie så att ytan inte torkar.
Tomatsåsen tycker många är viktig men det är också väldigt gott med en vit pizza med creme fraich, färskost, kvarg, eller turkisk yoghurt.
Pizzasalladen är också viktig och lätt att göra själv med olja, vitvinsvinäger, salt och peppar (Smaka dig fram och den ska vara rätt syrlig) och hyvlad eller riven vitkål att blanda ihop allt med. Om du är känslig för kål så kan du ”slaka” vitkålen, dvs häll kokhett vatten över vitkålen i durkslag innan du blandar med vinägretten. Jag tycker också att det är gott och vackert att blanda i lite gröna salladsblad.
Hos oss gör vi alltid pizza så här: först ett tunt lager tomatsås eller creme fraiche sedan ost av något slag.  Därefter vad som önskas fritt val av vad som finns  i skålarna och vad som önskas. Här får du lätt hjälp i köket av barnen oavsett ålder med hackandet/rivandet/skärandet  av det som önskas för dagen.
PIZZA INGREDIENSER
GÖR PIZZA SÅ HÄR:
1. Sätt på ugnen det hetaste som går, med plåtarna i så även de blir riktigt heta.
2. Kavla eller tryck ut ut degen med händerna tunnt på bakplåtspapper. Pudra lite mjöl under så går det lättare
3. Lägg på den fyllning du önskar och ringla lite olivolja över. Grädda i ca 5-15 min.
Min man tar alltid samma, skinka och champinjoner. Bacon har ett av barnen snöat in på just nu. Annanas och köttbullar brukar ta slut rätt fort. Jag älskar vegetarisk och kan gärna komplettera med bearnaissås eller en hemvispad majonnäs.
Undra just vad du gillar på pizza? Kommentera gärna och inspirera mig!
 
Annons

Lämna en kommentar

Under Matinspiration, Radio, Recept, Smått och gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s