Korvgumma, mer hemmagjort än så blir det inte

För mig har att korvstoppandet blivit en jultradition! Inte för att ha på julbordet utan för att äta till middag någon gång under julhelgen.
Det svåra med korvtillverkning är att hålla smeten och maskinen så kall som möjligt, gärna halvfruset (max +4 grader) för då håller det ihop bättre och korven  kan annars bli grynig när man fryser den. Du behöver även få till tillräckligt med smak och att få i tillräckligt med fett.

Här har ni min älgkorv med massa fett och lite fläskfärs och så klart älgfärs ….

älgkorvsingred

ungfär så här:
ca 300 gr speck
ca 200 gr riven kokt potatis
ca 250 gr fläskfärs
ca 200 gr bacon
ca 500 gr älgfärs
ca 200 gr stekt gul lök och vitlök
1 dl rött vin

Å här är mina specialkryddor, skogskryddan och torkad mortlad trattkantarell plus att jag smaksätter med extra timjan och salt.

älgkorvskrydda

Stek små minibiffar för att smaka av och smaksätt rejält!  Tänk  på att salt framhäver de andra smakerna

Fyll korvsmeten löst i fjälster. Enklast gör du det med en hushålls assistent med korvstoppar attiralj men det finns också manuella korvstoppare som ser ut så här:

korvstoppningsmaskin

Korvarna kan få bli lite olika och se riktigt hemgjorda ut. Nyp till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt. Mät upp ytterligare en korvlängd in med ena handen och ännu en korvlängd in med den andra handen, nyp till och upprepa snurrningen åt samma håll. På så sätt snurrar inte korvarna upp sig så lätt och du slipper använda snöre. Jag snurrar dem några varv pickar försiktigt och fryser dem. Sedan är de lätta att steka och klippa isär.

En riktigt lyxig korv som du vet vad den innehåller.
Serveras kanske tillsammans med gräddstuvad kål eller lätt picklade rotsaker och/eller kål med honung och äppelcidervinäger.

älgkorv

Smaklig spis!

Annons

Lämna en kommentar

Under Kött, Radio, Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s