För mig har att korvstoppandet blivit en jultradition! Inte för att ha på julbordet utan för att äta till middag någon gång under julhelgen.
Det svåra med korvtillverkning är att hålla smeten och maskinen så kall som möjligt, gärna halvfruset (max +4 grader) för då håller det ihop bättre och korven kan annars bli grynig när man fryser den. Du behöver även få till tillräckligt med smak och att få i tillräckligt med fett.
Här har ni min älgkorv med massa fett och lite fläskfärs och så klart älgfärs ….
ungfär så här:
ca 300 gr speck
ca 200 gr riven kokt potatis
ca 250 gr fläskfärs
ca 200 gr bacon
ca 500 gr älgfärs
ca 200 gr stekt gul lök och vitlök
1 dl rött vin
Å här är mina specialkryddor, skogskryddan och torkad mortlad trattkantarell plus att jag smaksätter med extra timjan och salt.
Stek små minibiffar för att smaka av och smaksätt rejält! Tänk på att salt framhäver de andra smakerna
Fyll korvsmeten löst i fjälster. Enklast gör du det med en hushålls assistent med korvstoppar attiralj men det finns också manuella korvstoppare som ser ut så här:
Korvarna kan få bli lite olika och se riktigt hemgjorda ut. Nyp till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt. Mät upp ytterligare en korvlängd in med ena handen och ännu en korvlängd in med den andra handen, nyp till och upprepa snurrningen åt samma håll. På så sätt snurrar inte korvarna upp sig så lätt och du slipper använda snöre. Jag snurrar dem några varv pickar försiktigt och fryser dem. Sedan är de lätta att steka och klippa isär.
En riktigt lyxig korv som du vet vad den innehåller.
Serveras kanske tillsammans med gräddstuvad kål eller lätt picklade rotsaker och/eller kål med honung och äppelcidervinäger.
Smaklig spis!