Älgtunga

Har man en mamma som jagar, själv kommer till jaktlaget och ber snällt så vips har man 3 tungor med sig hem. Mina FÖRSTA tungor, tjohoo!

Gillar skarp att ta vara på hela djuret, tungan men tar gärna också hjärta, ben med märg. Tarmarna verkar var lite väl sjååigt att ta reda på….. fick mig en snabb genomgång av en av de bästa slaktmästarna Jürgen  från Tyskland  där ättika användes  bland annat.

älgtunga

Ingredienser:
1 st Älgtunga

Rimningen: 
ca 1/2 dl   salt
1 msk florsocker
1 msk grovstötta svartpepparkorn

Kokningen:
Vatten för att täcka
1 morot, slantad
ca 100 gr  rotselleri, skivad
1 gul lök, halverad
10 st svartpepparkorn
10 kryddnejlikor
3 lagerblad
ev 1 msk salt/liter vatten

Gör så här:

  1. Skölj och torka av tungan. Blanda kryddorna och gnid in tungan med blandningen. Lägg den i en plastpåse. Låt den ligga i 2-3 dagar, vänd den 1 gång per dygn.
    Om du skippar att rimma så bör du koka med 1 msk salt/ liter vatten!
  2. Stick in kryddnejlikor i löken. Lägg grönsakerna i en kastrull tillsammans med kryddorna. Lägg i tungan och häll i vatten så det täcker väl. Koka 1-2 timmar tills den känns lagom mjuk. Tungan är färdigkokt när man lätt kan sticka igenom tungspetsen med en sticka. Fyll på med vatten om det behövs. Dra bort skinnet medan tungan är varm.
  3. Ta upp tungan och spola den varsamt med kallt vatten. Gör ett snitt på ovansidan och skala av skinnet medan tungan fortfarande är varm – om den hinner svalna är det svårare att få loss.
Annons

Lämna en kommentar

Under Kött, Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s