Spanien, Spanien är ett land , där man…..

….verkligen kan njuta av sol, värme, upplevelser å mat förstås!

spanien mallorca

Först levde vi ett underbart all-inclusiv-liv med många lata dagar tillsammans med mina föräldrar och bror med familj.  Mitt på Murostranden låg vårt hotell,  ca 1 mil söder om Alcudia på Mallorca. Vi rörde oss bara en gång ur fläcken till en marknad där pappa fick ett mindre angenämt besök av ficktjuvar som tog det han hade i sin fickor.

Alcudia Pins

När vi vinkat av övriga i sällskapet flyttade sedan vår familj till en lägenhet högt uppe i Alcanada,  en halvtimmes promenad nordost om Alcudia hamnen. Ett riktigt skojigt äventyr där vi hade hjälp av våra barns spanska språkkunskaper! Tack o lov var receptionisternas engelska kunskaper mycket bättre än på det stora charterbolagets all-incl-hotell.

aucanada onaspanien 200 trappor Vi bodde då ”bara” 200 dryga trappsteg från havet, där snorklingen var perfekt. Små enskilda pirar med egen badstege  fanns när man väl kommit ner, helt underbart och fantastiskt klart vatten

alcanada

5 dagar hyrde vi bil för att se andra stränder, marknader, bergen och vattenlandet utanför Palma.  Efter bergsturerna på smala serpinvägar så är vi helt sålda på Mallorca som har så mycket att erbjuda. Palma hann vi inte så det får vi ta nästa gång.

Här en glad Helena, ovetande om sin höjdrädsla eller rättare sagt känslan av att vilja slänga sig ut över stupen och veta vad som händer.

spanien h*2

bild spanien serpenntinväg

bild spanien getNåväl om Bergsgetter kan så borde väl jag  våga ta en utsiktsbild. Det stupar rätt ner bakom stenmuren vi står framför. Jag  höll barnen för allt vad tyglarna höll när de inte har samma höjdrädsla som mig och absolut måste titta ner, huvva!spanien formenta

När man har bil så får man chansen att hitta de mest fantastiska ställen, tex badvikar helt natura utan badvakt, sötvattendusch och försäljning.
Nedanstående vik hann vi bara skymta. Den ligger på väg till Cap de Fermentor , en fyr med fik/lunch som ligger på Mallorcas nordligaste spets. Om du kör från Pollenca så har du detta ställe på vänster sida. Du ser inte viken men kan ana den. Det du ser är några bilar som är parkerade vid vägen.

berg o hav

Att ta sig ut till fyren är också en otrolig upplevelse och rekommenras verkligen!

Det är en bit att gå till ovanstående härliga bad- och snorkelvik, och vi ångrade oss stort att vi redan stannat och fördrivit nästan hela dagen på den första ”kommersiella” stranden Formentor, som i och för sig också var helt ok men inte lika äventyrligt.
Den första stranden ligger på höger sida om du kommer från Pollenca (dit även buss går). Nedan ser du en bild på den.
Sol och ro, med Helena helt enkelt!

sol o ro Formenta stranden förstaEtt lite tips som vi missade på denna första strand är att du kan få tillbaka en del av parkeringsavgiften som är rätt dyr (8 Euro) om du visar kvittot när du handlar glass, kaffe, dryck eller lunch (kvitto som vi trodde var biljetten som skulle ligga i bil fönstret på vanliga svenska maner)

Hann med en hel del marknader också och hittade två favoriter Inca och Santa Maria. Här ser du vilka dagar och typer av marknader vi besökte:

  • Inca (torsdag) en av de största som hade allt. Plus att i närheten fanns det en fin fiskeaffär.
  • Gamla Alcudia (söndagar och tisdagar). Blir du trött så ta en promenad i gamla stan och ät en glass med små fina butiker.
  • Santa Maria del Cami (söndag el måndag minns inte riktigt). En ganska liten marknad som hade det mesta. Här fanns bla kanin och höns att köpa och rätt mycket grönsaker och frukt, vilket min pejla var inställd på
  • Sineu (onsdagar). Bästa frukten på ön sa vår receptionist
  • Concell- Antik (söndag el måndag minns inte riktigt). Verkligen inget för mig, en massa skräp.

Jag är galen i keramik, det är liksom resminnen för mig…. så 12 st småskålar och en 1 liters karaff blev det denna gång från marknaderna. Tänk vad gott det ska bli att äta ur dessa och drömma sig tillbaka. Och gissa om jag är nöjd med mitt inköp av 5 liter ekologiska kallpressade olivolja?!

inköp spanien olja

Men nu behöver jag hjälp!!!!
Är det någon som vet vad jag köpt för örtväxt? Den ser ut som rosmarin men smakar lite som oregano men starkare på något sätt. God i alla fall!

 

 

 

Ja, så M A T E N förstås!   Efter att ha levt i ”sus o dus” en vecka med all-inkl-koncept så är man rätt pigg på att laga själv av alla underbart fina råvaror.

Maten så himla god och så mycket att visa er, så det får bli ett alldeles eget inlägg. Klicka här om du vill veta mera om maten:
https://helenaheltenkelt.com/2014/07/06/tapas-och-hemlagat-pa-mallorca/

Annons

Lämna en kommentar

Under Matinspiration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s