I gott sällskap på Restaurang Luzette

Livskvalité är för mig att förena nytta med nöje. Igår arbetade jag i Stockholm å tog sena planet hem. Passade på att njuta i sällskap av goda vänner över spännande mat med vackra uppläggningar efter jobbet. Inspiration som jag gärna delar med mig av!

Råbiff luzette (2)

Bild: Råbiff på innanlår med ägg- och tryffelcrème, grön sparris, friterade rödbetor och cidersenap. 
Å de där friterade rödbeterna var så krispigt goda ett måste att pröva framöver!
Som Pia och Anders njöt av!

pia anders på luzette

Luzette (2)

Bild: Torsksida med brandade, svartrot, forellrom, ramslökssabayonne och toppmurklor och skaldjursfond
Som jag och Markus njöt av! Det var liksom smakrikt och väldigt gott med den frasiga friterade torsken i kontrast till den råa fisken och den mjuka puren och sabayonne.

Vet ni vad brandade? Det visst inte jag, men det smakade fantastiskt gott så nu blir det till att experimentera. Brandade  är Frankrikes motsvarighet på vår lappskojs. Det är helt enkelt potatismos med små små  fiskbitar. Har nu googlat lite på det och sett att man kan blanda i olika grönsaker också så nu ska det bli kul att experimentera. Att något så vardagsmässigt ”fiskskojs” kan bli så perfekt till maten.
Vet ni vad sabayonne är då? Det visste jag i alla fall men mer som en efterrätt till bär och frukt. Sabayonne görs till en fluffig sås  på äggulor som handvispas tills den är klar för att få in mycket luft  och där något syrligt vispas i och värmas likt en bea fast utan fett. För dessert använder man med fördel socker och dessertvin för syran (te x sherry, portvin, madeira). Till varmrätt som vi fick, tar man troligen ett matvin eller citrus av något slag och kanske låter koka ihop med lök mm för smaken.

Markus och jag nedan…..Markus djupt försjunken i om han gjort rätt vinval till maten……var det goda sällskapsvinet han började med bättre till maten eller inte?

helena markus på luzette

Tyvärr tillhörde tryffelpotatisen gamla menyn så den bara retade mina smaklökar för lite dessert. Jag vet jag är ingen efterrättsmänniska. Jag fick istället hålla till godo med med smakprov av denna härligt syrliga och somriga skapelse:
rabarbersoppa smultronsorbe pistagebisque (2)

Bild: Rabarber- och jordgubbssoppa med profitoroll, pistagecrème och smultronsorbet.

Smultronsorben var som en kyss av sommaren och med rabarbern en härlig syra och en riktig vårsmak. Mums tur man har vänner som gillar efterrätter.  Som bonus gav Pia ett enkelt och genialiskt tips: För att få en så vackert röd soppa, koka ihop med rabarberns röd skal och sila av!

Tack kära Pia, Anders och Markus, Fäviken nästa!
Nästa vår måste det nog bli Borgholm med Karin Fransson också för min del.

Pia-anders-helena på Luzette

Annons

2 kommentarer

Under Matinspiration, Tips och annat nyttigt

2 svar till “I gott sällskap på Restaurang Luzette

 1. Harriet Nyholm

  Hej!
  Jag hittar ingen länk till råbiffen med sparris. Det låter gott. Du kanske inte har hunnit lägga upp en länk. Klickade på menyn med bröd men då blev jag dirigerad till chili(?!).
  Hälsningar
  Harriet Nyholm

  • Helena Helt Enkelt

   Hej Harriet!

   Tack för att tittar in på min sida Helena Helt Enkelt och engagerar dig så jag kan förbättra.
   Hänger inte riktigt med på ditt problem med länkar till råbiffen och menyn med bröd i inlägget:
   I gott sällskap på Restaurang Luzette

   Det finns inga länkar i det inlägget för jag har inga recept från Luzette utan inlägget ska ses som inspiration. För mig var det framförallt de friterade rödbetorna, brandade, sabayonne och det röda i rabarbersoppan som inspirerade mig. Jag har förtydligat inlägget så man ser att det bara är bildtext, vilket jag tror förvirrade dig?

   När du klickar på recept och matbröd, får du upp alla recept som ligger i den kategorin….och senast är mycket riktigt chili med tillbehör, tillbehöret är bl a tortillabröd. Skrollar du ner där så hittar du igen alla inlägg som innehåller något recept med bröd. Tyvärr funkar inte min version av wordpress så att du bara ser delar av inläggen utan hela, vilket jag förstår kan förvirra läsaren men är tyvärr inget jag kan göra något åt.

   Ha en skön Kristi flygare!
   //Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s